Vad är dina domäner värda?

Att värdera en domän kan vara en utmaning, eftersom det finns flera faktorer att ta hänsyn till. Generellt sett är korta, minnesvärda och lättstavade domäner mer värdefulla. Här är några aspekter att överväga vid värdering av en domän:

 1. Domäntyp (TLD): En .com-domän anses generellt vara den mest värdefulla TLD:n, eftersom den är mest känd och respekterad.
 2. Längd: Korta domäner är oftast mer värdefulla, eftersom de är lättare att komma ihåg och skriva in.
 3. Enkelhet och stavning: Om domännamnet är enkelt att stava och uttala, ökar det dess värde. Domäner som består av enkla och tydliga ord som är lätta att stava och uttala är mer attraktiva.
 4. Relevans: Ett domännamn som är relevant för en viss bransch eller nisch kan vara mer värdefullt. Ju mer specifikt och relevant domännamnet är för en bransch, desto större är dess potentiella värde.
 5. Sökord: Om domänen innehåller populära sökord, kan det öka dess värde. Populära sökord som kan användas i många sammanhang gör en domän mer eftertraktad.
 6. Varumärkespotential: Om domännamnet har potential att bli ett starkt varumärke, kan det öka värdet. Korta, minnesvärda domäner med varumärkespotential är mer attraktiva.
 7. Tidigare användning och historik: Om domänen har en positiv historik och inga negativa associationer, kan det öka dess värde. Omvänt, om domänen har varit kopplad till skadliga aktiviteter, kan det påverka värdet negativt.

För att värdera en domän kan du undersöka dessa faktorer och jämföra med liknande domäner som nyligen sålts. Du kan också använda online-verktyg och tjänster som specialiserar sig på domänvärderingar för att få en uppskattning. Men det är viktigt att komma ihåg att domänvärderingar kan vara mycket subjektiva, och den faktiska försäljningspriset kan variera beroende på köparens och säljarens förväntningar och förhandlingar.

Fem bästa tjänsterna som hjälper dig värdera din domän

 • EstiBot är en av de mest kända domänvärderingstjänsterna som använder en mängd olika parametrar för att ge en uppskattad värdering av en domän, inklusive trafik, sökordsdata, backlinks och mycket mer.
 • GoDaddy är en stor domänregistrator och deras domänvärderingsverktyg ger en uppskattning av domänens värde baserat på en algoritm som tar hänsyn till faktorer som historiska domänförsäljningar, branschtrender och domänspecifik data.
 • DomainIndex erbjuder en omfattande domänvärderingstjänst som inkluderar en detaljerad analys av domännamnet och dess marknadsvärde. De tar hänsyn till faktorer som sökmotoroptimering (SEO), backlinks och varumärkespotential.
 • NameBio är en domänförsäljningsdatabas som samlar data om offentliga domänförsäljningar. Även om det inte är ett direkt domänvärderingsverktyg, kan du använda NameBio för att söka efter liknande domäner och deras försäljningspriser för att få en uppfattning om hur din domän kan värderas.
 • Sedo är en stor marknadsplats för att köpa och sälja domäner. Deras kostnadsfria värderingstjänst ger en uppskattning av domänens värde baserat på historiska försäljningsdata, domänens statistik och jämförbara försäljningar på marknaden.

Kom ihåg att domänvärderingar från olika verktyg och tjänster kan variera och kan inte garantera den faktiska försäljningspriset. Värderingar bör ses som en riktlinje eller utgångspunkt för förhandlingar snarare än ett absolut värde. Använd flera verktyg för att få en mer heltäckande uppfattning om domänens potentiella värde.