Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering, också kallat för SEO eller Search Engine Optimization, är en samling av olika metoder och tekniker som hjälper en att hamna högre upp bland de olika söktjänsterna via organiska träffar. Organiska träffar, alltså inte köpta utrymmen, genererar ny trafik och nya kunder på ett sätt som förespråkas av sökmotorer som Google. Sökmotoroptimering är hur man väljer relevant innehåll, strukturerar upp det och presenterar det på webben. 

Varför ska jag använda mig av SEO?
Fördelarna med lyckad sökmotoroptimering är att Google gillar din sida och tycker den är relevant för potentiella kunder som söker på ord och fraser inom ramen av vad du säljer. Med Googles nyfunna kärlek för din sida kommer den se till att du får ny trafik och nya kunder, helt gratis. Det enda du behöver göra är att optimera sidan med hjälp av SEO.

Google ändrar till och från hur den sorterar träffar i träfflistan inom organiska träffar men köpta träffar, Google Ads, byts ut nästan varje gång du uppdaterar söksidan du är på. Köpta träffar är annonsplatserna som är högst upp och längst ner när du söker efter något. De är gjorda för att konstant visa något nytt som kan vara mer relevant för kunden.

När du använder dig av köpta träffar så finns det en viss mängd problem. Budgivningen som används för att se vilken annons som kunden ska potentiellt klicka på gör att det blir svårt att veta exakt vem som kommer se din sida. När du drar ned budgivningen så kommer din annons inte visas lika ofta heller och den slutar även vara med i budgivningen när du stänger av annonsköp. Organiska träffar gör att du inte behöver betala för att hamna högt upp på sökmotorn. Din sida kan vara högst upp så länge den är relevant för Google och kunden.

Hur använder jag SEO?
I 2019 är det viktigt att tänka på hur du bäst använder dig av relevant och uppskattat innehåll blandat med struktur och teknik för att konstant få in organisk trafik när det kommer till sökmotorer. 

När innehållet och strukturen på din webbplats eller webbutik är tydlig så kommer det underlätta för både besökare och sökmotor. Om hemsidan är relevant och lätt att navigera sig genom så kommer alla besökare vilja återvända till den. För att lyckas med SEO så måste du behandla sökmotorn som den ultimata besökare. Om sökmotorn gillar din sida kommer den tipsa andra att besöka den.

Sökmotoroptimering är svårt men när det finns byråer som topdog SEO där de hjälper dig att optimera din hemsida på bästa sätt. Vill du testa själv först innan du ber om hjälp? Här kommer några tips på hur du ska använda dig av SEO 2019:

Din sida eller webbutik måste vara mobilvänlig och snabb att ladda
2019 är året alla ska fokusera på snabba och mobilvänliga sidor. Google har verktyg för att testa hur mobilvänlig ens sida är. Det finns även verktyg för att se hur snabbt din sida laddas upp för besökaren. Sökmotorer som Google älskar snabba sidor. En långsam sida kan också vara en anledning till varför besökare inte stannar kvar.

Använd https och säkerställ din webbsida eller webbutik
Https-certifikat används för att göra det svårare för externa parter att få tag i information som flyttas mellan dig och din sida.

Google Chrome, Googles egna webbläsare, varnar för webbplatser som inte använder sig av https.

Produktsidor och innehållssidor behöver riktigt bra texter
Vad är skillnaden på produktsidor och innehållssidor? En produkttext är oftast mycket kortare än en innehållstext. Produkttexter ska vara unika och relevanta samtidigt som innehållssidor ska ha intressant och guidande innehåll. Behöver du hjälp med att kolla upp vilka ord som kan vara relevanta för sökmotorn i sådana texter finns det sidor som tipsar om sökord och verktyg för att hitta de.

Titlar måste vara säljande
Ganska enkelt – kreativt skrivande säljer inte bara för människor. Se till att varje sida har en säljande titel för att lyckas med din sökmotoroptimering.

Metabeskrivningar måste vara unika och säljande
När du skriver unika och välskrivna metabeskrivningar för alla dina sidor så kommer antalet besökare att öka.

Rubriker ska vara glasklara
Om rubrikerna är tydliga kommer både Google och besökarna att förstå vad du vill nå ut med. Detta påverkar din rankning samtidigt som sidan blir lite enklare att navigera sig genom.

Bra bilder och tillåtelse
Inom SEO är det svårt att tänka sig att något mer än texterna och layouten gör skillnad men alla komponenter är viktiga. Sökmotorer ser bilder som en självklar del av webbsidor. Det påverkar alltså din SEO så se till att du har bra bilder. Om det inte är dina egna bilder måste du också se till att ha tillåtelse för att använda dem.

Titta igenom alla dina länkar
När Google värderar din webbsida kommer den också titta på vad din sida länkar utåt och vad andra sidor länkar in till dig. Detta är den viktigaste delen av SEO tillsammans med innehåll. Se till att alla dina länkar fungerar och att du länkar till något av värde för din hemsida.

Hitta nya länkar
När du har fixat dina egna länkar är det dags att hitta nya länkar som kan vara relevant för sidan. Försök att hitta andra webbsidor som vill länka till din sida genom outreach eller gör det själv via satellitsidor.

301 redirect ger dina sidor mer värde
Har du kvar gamla delar av din webbsida som resulterar i felsidor, 404-sidor kallas det också, så kan du använda dig av 301 redirect för att skicka tillbaka besökaren till en sida som fungerar. På detta sätt kan du öka både trafik och länkkraft.

Nyheter om SEO
Vare sig du precis har börjat med sökmotoroptimering eller jobbar inom branschen så är det alltid nyttigt att läsa på om det senaste kring SEO. Detta kommer gynna dig och dina sidor då du alltid är ett steg före.

Röstsökning blir mer populärt
En trendspaning är att digitala assistenter blir mer populärt och med det har röstsökning ökat i användning också. Voice Search kommer bli en stor del av allas liv så det är viktigt att optimera sökningar för det också.

Röstsökningar är längre än tangentsökningar, i mängden ord, och siktar på mer personliga sökningar med ord som vad, vem, hur, var, varför och när. Detta för att sökmotorn och den digitala assistenten ska ge ett naturligt svar. För naturliga svar krävs naturliga texter på din webbsida. Försök skriva som en konversation låter och svara på så många frågor konsumenter har. Tänk FAQ men applicera det i fler former av text.

När du har betat av denna listan som kan du kolla in termer och begrepp som featured snippets och “resultat0” samt vad negativ SEO är och hur du skyddar dig mot det. 

För dig som inte orkade läsa denna enastående artikel angående hur du förbättrar din webbsida eller webbutik:

  • Skapa intressant och aktiverande innehåll på din sida.
  • Gör den mobilanpassad och snabb inom att ladda upp.
  • Håll koll på allt nytt inom SEO och trendspaningar.

Spelbolag nu på varannan fotbollströja i Premier League

För sex år sen skrev jag om sponsorerna i Premier League. Säsongen 2012/13 hade sex av tjugo lag ett spelbolags logotype på bröstet. Denna säsong är vi uppe i tio. Sanningen från 2012 gäller ännu, topplagen är fortfarande för fina för spel. Iaf som huvudsponsor, så gott som alla har “official betting partners” och liknande samarbeten. Så alla är i säng med spelbolagen, men en del är lite mer diskreta än andra.

Värt att notera är att…

…endast tre lag har exakt samma sponsor då som nu, Arsenal (Emirates), ManCity (Eitihad) och Liverpool (Standard Chartered).

…inget av de spelbolag som sponsrade 2012 är kvar i Premier League sex år senare.

…och att ett spelbolag – ManBetX – faktiskt är tröjsponsor till två klubbar, Crystal Palace och Wolves.

Här är hela listan (sorterat på affärernas storlek, Man Utd inte oväntat i överlägsen topp)

Man UnitedChevrolet£64mAutomotive
Man CityEtihad Airways£45mAirline
ArsenalEmirates£40mAirline
ChelseaYokohama Tyres£40mAutomotive
LiverpoolStandardChartered£40mBanking
TottenhamAIA£35mInsurance
West HamBetway£10mGambling
EvertonSportPesa£9.6mGambling
WolvesManBetX£8mGambling
SouthamptonSouthampton£7.5m(Sports) Media
BurnleyLoveBet£7.5mGambling
Crystal PalaceManBetX£6.5mGambling
NewcastleFun88£6.5mGambling
WatfordSportsbet.io£6.5mGambling
Aston VillaW88£6mGambling
BournemouthM88£5mGambling
LeicesterKing Power£4mDuty-free shop
Sheffield USG£3.5mFinancial serv.
NorwichDafabet£3mGambling
BrightonAmEx£1.5mFinancial serv.

Listan är sammanställd av Sports365tv.