Journalistik på låtsas

Innan vi börjar, jag vet att det är att sparka in vidöppna dörrar att gnälla på kvällspressens kvalitet och faktakontroll.

Men jag kan inte låta bli.

Du är varnad.

Då drar vi igång: Läste denna artikel på Aftonbladet och blev nyfiken på några saker.

1) Först och främst – är det fake? Min vän och kollega Christian Rudolf har smittat mig med sitt intresse för fejkade nyheter och den spridning de lyckas få gång på gång. Senast i går lyckades Tommy “Black” Nilsson få massivt med medieutrymme för att sälja Marabouchocklad (och förhoppningsvis sin nya skiva). En jockey som flyger över mållinjen är onekligen en nyhet med ingredienser som får varningslamporna att blinka.

2) Om det inte är fake, när hände det – är det en “nyhet”?

3) Och om det är en sann händelse – hur svårt är det att gräva fram fakta om var och när det hände?

Då kör vi. Hur börjar vi?

Just det, vi Googlar bilden.

Förvånande få träffar, men en bit ner i resultatlista hittar jag en artikel från November 2007:

“The picture /../ shows Lido the horse making an abrupt sidestep at the wire at Santa Anita October 6, 2000, catapulting Kent Desormeaux, still holding the reins, across the wire ahead of him.”

Jag vet såklart ingenting om denna källa, så vi behöver en bekräftelse. Men med så exakta uppgifter om galoppbana, häst, jockey och datum bör det vara en enkel match att kontrollera.

Besöker Santa Anitas web och letar utan framgång efter resultat från år 2000. Återvänder till Google.

Vilket leder mig till equibase.com och efter någon minut har jag hittat resultat och referat från det aktuella loppet.

Bingo!

“LIDO (IRE) settled a bit off the rail, came out leaving the second turn and five wide into the stretch, rallied to the front past midstretch, inched away in deep stretch, drifted in a bit late then ducked out sharply in the shadow of the wire and unseated the rider while crossing the line first. Following a stewards’ inquiry, LIDO was placed last for not carrying his allotted weight across the finish line.”

Loppet vanns av häst nr 8 före nr 5 och diskade Lido hade nr 2 och var först i mål. Allt stämmer överens med bilden.

Då kan vi besvara mina frågor:

1) Det är faktiskt inte en fake.

2) Det hände 2000. Inte direkt “breaking news”.

3) Det tog fem minuter att leta upp relevant fakta.

Jag vet att detta hör till kategorin “lättsamma nyheter” producerade av Minimedia som utfyllnad runt Aftonbladets spelannonser. Men även “lättsamma nyheter” förtjänar ett par Googlingar innan man trycker på publicera-knappen – och lättsamt eller ej, Sveriges största tidning är avsändare och under ett kort tag var artikeln mest klickad på i Aftonbladet Trav365. Förtjänar inte läsarna ens att skribenten gör en elementär, fem minuters faktakoll?

Å ena sidan är artikelförfattaren Madeleine Brohlin ambitiös nog att ringa både en administrativ chef och en fotograf på Svensk Galopp, men å andra sidan har hon inte tid att lägga några minuter på att Googla upp lite mer kött till artikeln.

Det hände i USA, på Santa Anita Park i Kalifornien den 6 oktober 2000, fjärde loppet. Jockeyn heter Kent Desormeaux och har vunnit över 5000 lopp och närmare en kvarts miljard dollar i prispengar. Hans karriär som jockey startade 1986 så det var verkligen inget blåbär som blev avslängd på upploppet den där dagen i oktober för drygt tolv år sedan. 2004 valdes han in i Racing Hall of Fame.

Hade Madeleine varit riktigt ambitiös hade hon dessutom kunnat slänga iväg ett par krokar till Desormeaux och vem vet, kanske fått en kommentar till händelsen av huvudpersonen själv. Han finns ju på Facebook och har ett kontaktformulär på sin webbplats.

Dessa fakta hade ju inte direkt skadat artikeln. Ja, bortsett från att det är en väldigt gammal händelse. Är det där skon klämmer?