Journalistik på låtsas

Innan vi börjar, jag vet att det är att sparka in vidöppna dörrar att gnälla på kvällspressens kvalitet och faktakontroll.

Men jag kan inte låta bli.

Du är varnad.

Då drar vi igång: Läste denna artikel på Aftonbladet och blev nyfiken på några saker.

1) Först och främst – är det fake? Min vän och kollega Christian Rudolf har smittat mig med sitt intresse för fejkade nyheter och den spridning de lyckas få gång på gång. Senast i går lyckades Tommy “Black” Nilsson få massivt med medieutrymme för att sälja Marabouchocklad (och förhoppningsvis sin nya skiva). En jockey som flyger över mållinjen är onekligen en nyhet med ingredienser som får varningslamporna att blinka.

2) Om det inte är fake, när hände det – är det en “nyhet”?

3) Och om det är en sann händelse – hur svårt är det att gräva fram fakta om var och när det hände?

Då kör vi. Hur börjar vi?

Just det, vi Googlar bilden.

Förvånande få träffar, men en bit ner i resultatlista hittar jag en artikel från November 2007:

“The picture /../ shows Lido the horse making an abrupt sidestep at the wire at Santa Anita October 6, 2000, catapulting Kent Desormeaux, still holding the reins, across the wire ahead of him.”

Jag vet såklart ingenting om denna källa, så vi behöver en bekräftelse. Men med så exakta uppgifter om galoppbana, häst, jockey och datum bör det vara en enkel match att kontrollera.

Besöker Santa Anitas web och letar utan framgång efter resultat från år 2000. Återvänder till Google.

Vilket leder mig till equibase.com och efter någon minut har jag hittat resultat och referat från det aktuella loppet.

Bingo!

“LIDO (IRE) settled a bit off the rail, came out leaving the second turn and five wide into the stretch, rallied to the front past midstretch, inched away in deep stretch, drifted in a bit late then ducked out sharply in the shadow of the wire and unseated the rider while crossing the line first. Following a stewards’ inquiry, LIDO was placed last for not carrying his allotted weight across the finish line.”

Loppet vanns av häst nr 8 före nr 5 och diskade Lido hade nr 2 och var först i mål. Allt stämmer överens med bilden.

Då kan vi besvara mina frågor:

1) Det är faktiskt inte en fake.

2) Det hände 2000. Inte direkt “breaking news”.

3) Det tog fem minuter att leta upp relevant fakta.

Jag vet att detta hör till kategorin “lättsamma nyheter” producerade av Minimedia som utfyllnad runt Aftonbladets spelannonser. Men även “lättsamma nyheter” förtjänar ett par Googlingar innan man trycker på publicera-knappen – och lättsamt eller ej, Sveriges största tidning är avsändare och under ett kort tag var artikeln mest klickad på i Aftonbladet Trav365. Förtjänar inte läsarna ens att skribenten gör en elementär, fem minuters faktakoll?

Å ena sidan är artikelförfattaren Madeleine Brohlin ambitiös nog att ringa både en administrativ chef och en fotograf på Svensk Galopp, men å andra sidan har hon inte tid att lägga några minuter på att Googla upp lite mer kött till artikeln.

Det hände i USA, på Santa Anita Park i Kalifornien den 6 oktober 2000, fjärde loppet. Jockeyn heter Kent Desormeaux och har vunnit över 5000 lopp och närmare en kvarts miljard dollar i prispengar. Hans karriär som jockey startade 1986 så det var verkligen inget blåbär som blev avslängd på upploppet den där dagen i oktober för drygt tolv år sedan. 2004 valdes han in i Racing Hall of Fame.

Hade Madeleine varit riktigt ambitiös hade hon dessutom kunnat slänga iväg ett par krokar till Desormeaux och vem vet, kanske fått en kommentar till händelsen av huvudpersonen själv. Han finns ju på Facebook och har ett kontaktformulär på sin webbplats.

Dessa fakta hade ju inte direkt skadat artikeln. Ja, bortsett från att det är en väldigt gammal händelse. Är det där skon klämmer?

Coolt gratis mobilspel – MyFootball Connect

Det var väldig länge sen jag skrev om bra iphone appar och spel här. Dags för bot och bättring.

MyFootball Connect är ett gratis mobilspel att spelar medan man kollar på fotboll från Premier League och Champions League. Man startar med en spelyta med 16 ikoner som representerar olika händelser som kan komma att ske i matchen. Vanligt förekommande händelser som frispark och inkast ger låga poäng medan mål, utvisningar och händelser knutna till specifika spelare ger höga poäng.

Spelet är ett multiplayer-spel och målet är att, före alla andra, knyta ihop händelser, fyra i rad, vilket ger en “Connect” och vinst av omgången.

Man kan optimera sin spelyta genom att flytta runt och byta händelser, och eftersom man spelar mot andra gäller det att göra taktiska avväganden mellan händelser av hög och låg poäng. Vidare är det viktigt att använda vapen på sina motståndares spelytor. Man kan blocka en farlig ruta hos konkurrenten tex.

I en händelserik match kan spelet i appen bli riktigt intensivt. Då gäller det att verkligen hålla koll på vad motspelarna håller på med.

Spelet finns just nu bara på iOS (iPhone och iPad) men kommer snart även till Android. Det är gratis att installera och spela, men om du använder väldigt mycket vapen och byten kommer du behöva köpa till några credits vad det lider.

MyFootball Connect är i mina ögon ett av de mest nyskapande mobilspelen därute. Väl värt att testa nästa gång du kollar på en fotbollsmatch. Ladda hem från Apple App Store här eller sök på MyFootball Connect.

En liten disclaimer, jag känner gänget bakom detta spel så jag är inte helt opartisk. Men med det sagt, jag skulle inte orkat ödsla tid på att skriva detta om jag inte tyckte spelet var värt det.

Mer spel till iOS

Vad mer för spel som går varmt i telefonen nuförtiden? Dessvärre kan jag nog inte ge er något ni inte redan känner till.

Till avdelningen “Spel som var jätte-jättekul en kort tid för att sedan dö sotdöden i min lur” hör Ruzzle, Quizkampen, DrawSome. Tillbaka från de döda är just nu Wordfeud som jag återigen börjat lira. Spel som fick en chans men aldrig riktigt höll är tex Trauma Ted och DiamondDash. Clear Vision 2 gav en kul kvart.

Andra appar då?
De som imponerat på mig senaste tiden är iMovie (videoredigering), Snapseed (fotoredigering) och iMotionHD (stop-motion animering). Vine är roligt som företeelse men appens inspelningsfunktioner imponerar inte. Jag vill iMotion-features eller stöd att importera videos in till Vine.

Vad har ni för favoriter nuförtiden?