Bokrapport

De senaste dagarna har Outliers av Malcom Gladwell och Free av Chris Andersson gått varma i min iPhone.

Outliers av Malcom GladwellFree av Chris Anderson

Gammal skåpmat jag vet. Men här kommer en liten snabbrapport iallafall.

Vi börjar med Free av författaren till The Long Tail och det är väl lika bra att säga direkt, har du inte läst Chris Anderson är det The Long Tail du ska läsa. Free är bra, men stundtals väldigt pratig och helhetsintrycket blir lite tunt. Jag är för lat för att gå in på hans teori om Free här, läs den ursprungliga Wiredartikeln och vill du sen ha åtta timmar upprepning så är det bara att ladda ner hela boken (285 mb).

Av Malcom Gladwell har jag tidigare läst The Tipping Point och Blink varav den förra var riktigt intressant medan den senare har fallit i glömska. Mycket möjligt att även den är bra, men den satte uppenbarligen inga avtryck hos mig.

Outliers är en riktigt intressant bok vars bärande idé går ut på att det inte finns några self-made-men. Det är sannolikt en bra mycket mer kontroversiell idé i USA än här i Sverige. Boken bygger på intressanta och vitt skilda exempel, som att Bill Gates karriär utan privatskola med tillgång till datorer i slutet av 60-talet hade sett helt annorlunda ut. Och att oavsett hur mycket talang du har så är det princip omöjligt att nå yttersta eliten i de flesta sporter om du är född i fel månad. Mycket intressant. Rekommenderas!

Update: Här hittade jag en bra intervju med Gladwell.

PS. Just nu har jag påbörjat Predictably Irrational av Dan Ariely som handlar om myten om den rationella människan och den verkar väldigt lovade så här långt. Återkommer med rapport.