Spotifys Daniel Ek om Uggla-debatten

Det har varit väldigt tyst från Spotify under debatten rörande deras ersättning till artisterna. Nu har ju Spotifys PR-avd ett fantasiskt track-record, så vem är jag att påstå att de skulle gjort på något annat vis.

Hursomhelst har det nu börjat sippra cdut några kommentarer (via Twitter såklart) från Spotifys grundare Daniel Ek:

“Why does people think the services are out to screw the artists? Imho we pay more than any other industry to even be allowed to play ball”

Det är inte svårt att förstå besvikelsen, då de ägnat år till att komma överens med skivbolagen.

Härrom dagen försökte jag mig på att räkna lite och jämföra Spotifys ersättning med radio. Övningen syftade till att försöka få någon uppfattning om vad som är hög respektive låg ersättning för musikuppspelning. Sen dess har det dykt upp betydligt mer kompetenta resonemang i ämnet, till exempel från Jocke och Dagensskiva.com.

Och mer läsvärt om Spotify finns här och här.

Uggla v/s Spotify – reality check

Efter Magnus Ugglas utspel mot Spotify i förrgår (rapporterat bla här, här och här), följt av Petter kort därpå, tycker jag att det börjar bli dags att räkna lite.

Då ingen lägger alla kort på bordet (alla vill framstå som offer) är det lite svårt att få ett ordentligt grepp över vad som egentligen är hög eller låg ersättning för spelad musik. Och hur man än räknar blir det att jämföra äpplen och päron. Anyhow, here goes:

Några saker vet vi dock nu:

1)  Skivbolaget Racing Junior fick 19 kronor när en av deras låtar hade spelats 55 100 gånger. (ab) Det motsvarar 0,00034 kronor per gång.

2) P3 och de största reklamstationerna har mellan 11% och 18% av befolkningen mellan 9 och 79 år som under ett dygn lyssnar. (wp)

3) P3 betalar ca 70 kronor per spelad minut. Reklamstationerna betalar mellan 1 och 3 kronor per minut. (stim)

Några antaganden (som föralldel kan visa sig vara uppåt väggarna, men nånstans måste vi börja):

1) 1 radiolyssnare går att jämföra med 1 uppspelning i Spotify.

2) Racing Juniors låt är 3 minuter lång.

3) Ett normalt antal (samtidiga) lyssnare en normal dag för de stora radiokanalerna är 300 000. Dvs nånstans runt en tredjedel av deras dygnslyssnare. Det torde vara både högre och lägre under dygnet. I det här övningen använder jag mig av 300 000 st.

Det ger följande:

Racing Junior får av SR P3 maximalt 210 kronor (70 kr * 3 minuter) för en uppspelning i radio. Om 300 000 personer lyssnar är det 0,0007 kronor per lyssnare.

Racing Junior får av reklamradion maximalt 9 kronor (3 kr * 3 minuter) för en uppspelning i radio. Om 300 000 personer lyssnar är det 0,00003 kronor per lyssnare.

Vi vet redan att för 55 100 uppspelningar (lyssnare) fick Racing Junior 19 kronor av Spotify, vilket är 0,00034 kronor per lyssnare. Om låten spelats 300 000 gånger (som i radioexemplen) hade ersättningen landat på 103,44 kronor totalt.

Låt oss summera:

SR P3 210 kr 0,0007 kr
Spotify 103 kr 0,00034 kr
Reklamradio 9 kr 0,00003 kr

Ersättningen från Spotify ligger mycket under P3 men en Spotify-spelning motsvarar ca 10 reklamradiolyssnare.

Inte helt uppåt väggarna kan tyckas.

Det finns säkert många brister i denna beräkning, kom med feedback så försöker vi vidareutveckla den.

Best Poker Moments

Strax före sommaren rullade vi ut Best Poker Moments. En sajt där vi försöker samla de bästa och roligaste poker videos som finns ute på nätet.

Ett exempel på vad för slags videos det handlar om:

[HTML1]

Här ser vi Allen Cunningham göra en spektakulär syn med ess högt. Det rör sig alltså om filmer för oss som är lite över-intresserade av poker.

Detta klipp och ett par hundra till har vi samlat på Best Poker Moments. Vi försöker uppdatera med en ny poker-video varje dag. Gå gärna dit och kolla lite och berätta vad du tycker.

Vi har även satt upp en FaceBook-grupp för att försöka bygga en långsiktig användarbas.

Fågel eller fisk? Feedback och idéer tas tacksamt emot. Lämna en kommentar eller maila mig på magnus[at]magnushugemark.com.