Striden om Yahoo

Eller rättare sagt, striden om den globala annonsmarknaden på nätet, går vidare. Föga oväntat gör Google vad de kan för att kasta grus i maskineriet.

Och historien om hur Googles Eric Schmidt hjältemodigt ringer till Yahoo för att hjälpa dem med hotet från Microsoft är verkligen skrattretande.

Microsoft är inte direkt svarslösa och trummar på för att etablera sig som underdog. “Google är den stora monopolisten” säger Ballmer, vilket onekligen visar att killen har en del humor. Ok, Google dominerar på sök, men Microsoft har nära dubbel market cap mot Google på en dryg tredjedels P/E-multipel. Vem är David och vem är Goliat?

PR-kriget rullar vidare. När kommer ett utspel från Yang?

Computer Sweden citerar en Gartneranalys som säger att den eventuella affären skulle öppna för AOL och Ask. Vad jag kan förstå bygger det på ett antagande om att migreringen mellan MS och Yahoo skulle bli väldigt tidsödande och dyr. Kan så bli, men inte till den grad att någon av juniorerna på allvar skulle bli något hot. Det är klart att AOL bör ta tredjeplatsen när tvåan och trean slås ihop, men det är ju inte mycket till analys.

Som jag skrev härrom dan, Konkurrens är bra och Google behöver få känna av lite, tror jag de flesta skriver under på. Däremot råder det en hel del pessimism kring huruvida en sammanslagning av MS och Yahoo skulle åstadkomma detta. Zackrisson på VA har skrivit ett läsvärt inlägg om varför han inte tror på affären öht. Jag tror dock att han underskattar de råa musklerna Microsoft tar med sig till bordet. De ska ta kontroll över internetannonsering, kosta vad det kosta vill.

Det är viktigt att komma ihåg, det här gäller världsherraväldet över all internetannonsering. Sök är bara en del. Om vi tittar på USA skulle Yahoo och Microsofts sajter kombinerat skulle ge en räckvidd på 86%, 15% av all tid spenderad och – och det här är det tyngsta – 59% av all displayreklam.

Att redan nu dömma ut dessa bjässar som “två dinosaurier” som om de går ihop ändå kommer vara chanslösa mot “antilopen” Google är inte förankrat i fakta.