Splatterdebattören – bildbevis!

Det krävdes en hel del research, men skam den som ger sig. Här till vänster kan ni nu skåda Johan Norberg i full färd med att övertyga Maria Schottenius om den fria marknades förträfflighet.

Hade bestämt mig för att inte skriva mer om DN. Men det går inte att låta bli. Schottenius är lite för mäktig för att det bara ska vara roligt med hennes arrogans.

Efter att ha vägrat prata om “Norberg-affären” i flera dagar var det i dag så dags för Schottenius att ge sin syn.

Och rubriken säger väl egentligen allt?

Splatterdebatt – Nyliberaler på härtåg i mejlboxarna

“Det som är störande och stötande är det sätt på vilket Norberg och hans bloggkompisar uppträder. En uppskruvad, manisk mejlattack med invektiv som verkar inspirerade av splatterfilmer.”

Jag tvivlar inte en sekund på att Schottenius från tid till annan får en hel del obehagliga mail. Och i det här fallet hon har onekligen ett tydligt egenintresse i att definiera hotfulla mailare som Norbergs kompisar. Även Norberg personligen bedriver tydligen denna maniska “mejlattack med invektiv”.

Schottenius laddar om och skjuter vidare:

“Johan Norbergs politiska ideologi tar sig hos hans hejdukar uttryck i ett språkbruk som går ut på att jag borde hängas och skjutas och att blodet ska flyta.

För att undvika sakfrågan, DN-kulturs speciella relation till sant och faskt, går Schottenius istället till anfall. Med besked. Splatter och blod som ska flyta. Hur tänkte hon egentligen när hon skrev det här?

Men, från hennes perspektiv är det rationellt. Att bunta ihop alla kritiker till en grupp hysteriska nyliberaler som bedriver olaga hot har en viss logik. Om alla kritiker är nyliberala splatterdebattörer är det hela löst.

Kommer du med kritiska synpunkter är du per definition en tomte ingen behöver lyssna på. Klassiskt maktspel som funkade utmärkt en gång i tiden.

Nu till Schottenius slutkläm, som är något i hästväg:

“Men det verkligt allvarliga med deras hysteriska pockande är att dessa personer inte verkar vilja ha en öppen diskussion utan bara dela in människor och åsikter i rätt och fel.”

Härligt smutsig retorik. För att slippa bemöta kritiker målas de först ut som en grupp galna hundar som ej behöver bemötas i sak, för att därefter ge sken av att man själv inget heller vill än att ha en “öppen diskussion”.

Men som sagt. Den typen av maktspel fungerar inte fullt så bra som förr i tiden, då medielandskapet var mer lättkontrollerat. Även om Schottenius fortfarande är en betydande maktfaktor kan inte hon ensam sätta agendan och stänga ute avvikande åsikter. Ingen kan det. Makten över debattscenen har splittrats betydligt de senaste åren.

Det är nya tider nu Schottenius. Dags att komma med i matchen.

Uppdaterat:
Några läsvärda kommentarer i ämnet:

Prylupdate: Popcorn Hour

Om du vill sy ihop all digital underhållning som ligger och skräpar i hemmet men saknar lust att gå allin med en fet htpc finns det massor med små boxar som tillfredställer ett eller flera av dessa behov med lite olika twistar.

Roligast just nu verkar Popcorn Hour vara.

Har inte testkört själv, men användare i min omgivning är smått lyriska.

Du ansluter boxen till din hemmabio och ditt lokala nätverk och får en enkel lösning som når dina arkiv i form av utdelade diskar eller VLC-strömmar. Du kan även plugga in externa diskar direkt till Popcorn. Med skaplig internetanslutning kan du ta emot ljud-, bild- och video-strömmar från mängder av externa källor såsom YouTube, Google Video, Flickr, iPodcast med flera.

Så långt finns det många liknande lösningar. Men det finns lite cream on top. Om du bestyckar Popcorn-boxen med en rejäl hårddisk har du plötsligt en BitTorrent-kapabel NAS-lösning. Många möjligheter öppnas…

Kryddat med stöd för 1080P och ett pris runt 2000 spänn och vi har en vinnare.

Finns hos Dustin.

Uppdaterat: Hittade en recension hos IDG som delar min entusiasm men pekar på att det är tålamodskrävande att få allt att lira, men att de täta firmwareuppgraderingarna löpande förbättrar detta.

And now back to our regular programming

När jag såg Viggo i Eastern Promises tyckte jag att det var solklart att han skulle ha Oscarn för bästa manliga huvudroll.

Sen såg jag Michael Clayton och började vackla lite. Clooney är ju inte så dum i sina bästa stunder.

Och så i går satt jag och grinade medan upplösningen av In the Valley of Elah rullades upp. En tragisk historia som griper tag och inte släpper. Tommy Lee Jones är klippt och skuren för rollen som fåordig, träskallig gammal farsa som vet bäst. Men fy fan vad jag lider med honom. All hans ångest och uppgivenhet mot slutet gick rakt genom skärmen. Jag var helt slut efteråt.

Vill man inte vara så blödig som undertecknad utan i stället lite mer svalt distanserad kan man ju alltid kritisera att Haggis gör det lätt för sig. Krig är skit, kriget i Irak är extra mycket skit, våra pojkar som överlever blir skadade för livet. Javisst, berätta något vi inte vet.

Nu är jag just i dag inte så cynisk utan ser istället ett gott hantverk med en stark historia och en Tommy Lee Jones som är brilljant i all sin lågmäldhet. Ge honom Oscarn!

Läs Moviezines recension.

Disclaimer: Jag har inte sett Sweeney Todd och There Will be Blood ännu. Och enligt Unibet är det inget snack om saken, Daniel Day-Lewis tar hem Oscarn. 1,10 i odds!

DN-affären rullar på

DN tog in en replik: “Ogenerad smutskastning” men tycker inte något fel begåtts.

Dagens Nyheter är en hälsofara i samhällsdebatten.” skriver Dick Erixon och påminner om DNs historiska krypande för totalitära läror.

Avsaknad av Twinglylänkar på DN-Kultur har uppmärksammats av flera.

Och Facebookgruppen Lägg ner DN-Kultur fick en liten medlemsboost i går.

Fler blogginlägg hittar du här.

Update: Mattias Svensson har skrivit ett ambitiöst inlägg om Andreas Malms artikel. Rekommenderas varmt!

Håll i nu Gunners!

Fem poängs ledning, tolv omgångar kvar. Det blir en spännande vår.

Några matchrapporter: Arsenal.com, Arsenal.se, Sydsvenskan, ESPN

Men som Wennman poängterar: Det är långt kvar.

Och visst stämmer det.

De 20 dagarna mellan 23 mars och 12 april kommer avgöra. Tittar man på schemat är det onekligen så att framgångar i CL och FA-cup kan komma att bli vårt fall:

  • 23/3 Chelsea borta
  • 29/3 Bolton borta
  • 1/4 Första Champions League-kvarten om vi överlevt Milan
  • 5/4 Liverpool hemma
  • (Om vi överlever Man U ska en FA Cup semi klämmas in här nånstans också)
  • 8/4 Andra Champions League-kvarten om vi överlevt Milan
  • 12/4 Manchester Utd borta

Leder vi efter detta blir de sista tre matcherna ren transport mot guld.

Microsoft kommer att vinna

Inte helt oväntat spjärnar Yahoos styrelse emot. Yahoo avvisar Microsofts bud och Yahoo vill ha mer betalt av Microsoft var ett par av notiserna som dök upp igår. Och Yang skickade brev till personalen som var fullt med snömos.

I allt väsentligt är detta ett PR-spel. Ett spel som Yang och Yahoostyrelsen kommer att förlora. Deras trovärdighet är för låg. Att påstå att Yahoo kommer kunna skapa större värde för aktieägarna på egen hand är naiv optimism. Många storägare är fonder (tack Henrik) och jag har väldigt svårt att se att de kommer sitta still i båten medan den sjunker. AOL är inget alternativ. En affär med Microsoft är det logiska.

Yang och andra insiders har kanske runt 10% av aktierna, vilket formellt kan blocka en deal, men knappast i praktiken.

Precis som Zackrisson skriver tror inte jag heller att Microsoft kommer höja budet annat än marginellt. Och jag har svårt att se att de kommer behöva det.

Det kan komma dra ut en del på tiden, men den här affären kommer att bli av.