Gay sex in the 70s

I tidsandan av fritt sex gick bögarna i New York all-in under sjuttiotalet. Iaf om man får tro dokumentären Gay Sex in the 70s som visades på filmfestivalen nyligen.

Filmen berättar om hur livet för amerikanska bögar förändrades i slutet av sextiotalet. Från skam och förtryck till öppenhet, stolthet och jävligt mycket sex. Historien tar sin början med Stonewall och slutar vid utbrottet av aidsepidemin i början av 80-talet. Och det är det här nånstans den stora tjusningen med denna film ligger. Ett tydligt fokus på en period som i allt väsentligt var förbannat kul. Nuvunnen frihet. Knarka, knulla och festa järnet. Baksmällan berättar vi om nån annan gång. Den här filmen handlar om det som var kul.

Snälla tomten…

Jag är en liten pojk på trettionågonting som varit jätte, jättesnäll hela året (nåja) och nu när det närmar sig jul vill jag bara försäkra mig om vi förstår varandra. Slipsar, strumpor och designade heminredningsprylar i all ära, jag vill slösa bort mitt liv med att snöa in på gamla tv-serier. Sen vi sågs senast har de förtjusande filmbolagen skrapat ihop en helt löjlig mängd med kvalitetsserier, förpackat dem i fina dvdboxar och gått all-in lagom till julhandeln.

Därför blir min önskelista därefter. Det är inte mitt fel. Jag måste anpassa mig efter utbudet. Då kör vi:

Till att börja med är det ett stort hål på hyllan brevid mina gamla Seinfeld-boxar. Där finns gott om plats för Seinfelds säsong 4, säsong 5 och till och med säsong 6 om tränger ihop dem lite.

Om inte boxen till Simpsons Säsong 6 varit så förskräckligt ful hade den varit självklar på en sånhär lista. Nu får jag nöja mig med säsong 5 i väntan på att en vettig utgåva av sexan kommer.

Hade nyligen ett nostaligsnack om gamla kriminalserier, och dan efter hittades Murder One i prisvärd svensk utgåva. Oj oj oj vad den skulle trivas hemma hos mig. Precis som importen av andra säsongen. För att inte tala om Homicide Life on the Street – The Complete Seasons 1 & 2. Tänk att få återse Frank Pembleton. Fan vad jag gillade den serien!

Om vi lyfter blicken från gamla deckare fastnar ögonen direkt på Arrested Development Season 1 & 2, en serie som kommer vara erkänd som en av de största inom sitcom om en sisodär tio år eller så. Lika bra att börja samla redan nu.

Tack på förhand tomten. Jag lovar att hålla glöggen varm tills du kommer.

Nu på bio…

…som jag sett och kan rekomendera: Jarmusch Broken Flowers

…som jag inte sett än med rekar ändå: Fernando Mereilles Constant Gardener

Annars är en mest angelägna frågan just nu om Domino Harvey kommer brås på Tonys Alabama eller på brosan Ridleys Jane. Jag håller tummarna för Alabama även om trailen säger annat.

PS. Tre timmar western i öknen med närbilder på uppspärrade ögon i varje dialog är ett måste för en torsdagskväll. Sergio Leones Den gode den onde den fule visas i Stockholm på Filmhuset på torsdag i nyrestaurerad, förlängd version.

PS2. Niccols Lord of war kan hoppas över.

Svt sänker West Wing

President BartletEftersom Svts säsongsuppehåll varat rekordlänge har fansen sedan länge skjutit upp sin West Wing-fix via BitTorrent eller DVD.

På barnprogramstid i Svt24 rullar samtidigt sjätte säsongen av West Wing obemärkt förbi.

Synd på en otroligt bra serie. Sjätte säsongen är för övrigt mycket bra – en klar recovery efter en viss svacka under säsong fem.

Säsong 6 i svensk dvd-box


Skulle du köpa en Kalasjnikov av denne man?

Andrew Niccol, mest känd för att ha skrivit Truman Show, gör här sitt tredje regiförsök. Cage är träig i huvudrollen som övercool ukrainsk vapenhandlare och historien är något oengagerat berättad.

Jämfört med Traffic, som behandlade den närbesläktade marknaden narkotika, är Lord of War en lättviktare.

Mycket yta, med plötsligt svärta som försvinner lika fort som det dyker upp. Känns som att teamet inte riktigt varit överens om vilken typ av film de velat göra. Pulp Fiction tar in på Hotel Rwanda, typ. Ja, du hör ju själv – vad fan blir det för rulle?

Lord of War, uppenbarligen.